RSS

Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2009

Τραχανάς ξινός της γιαγιάς Βάγιας

Οι γιαγιάδες σίγουρα αποτελούν καλή πηγή παραδοσιακών συνταγών. Και κυρίως γεύσεων που τις έχουμε μάθει από μικροί. Μία από τις αγαπημένες μου γεύσεις είναι ο τραχανάς. Αναφέρομαι στον ξινό τραχανά, γιατί υπάρχει και ο γλυκός. Για να δούμε πώς τον κάνει η γιαγιά μου η Βάγια.

Υλικά για 2 μερίδες
μισή κούπα ξινό τραχανά
λίγο ελαιόλαδο
αλάτι
φέτα
μερικές φέτες ψωμί

Ρίχνουμε στην κατσαρόλα λίγο λάδι με μισή κούπα τραχανά για να κάψει περίπου σε ένταση 9/12 (ρυθμίζουμε ανάλογα με την κουζίνα).
Τραχανάς ξινός
Ανακατεύουμε τον τραχανά μέχρι να ψιλοκοκκινήσει. Είναι σημαντικό να τον ανακατεύουμε γιατί ο τραχανάς έχει την τάση να σβωλιάζει.
Τραχανάς ξινός
Όταν ροδίσει, ρίχνουμε νερό. Για μισή κούπα τραχανά, υπολογίστε 3 κούπες νερό.
Ανακατεύουμε συνέχεια και χαμηλώνουμε την φωτιά στα 4/12.
Μετά από 3 λεπτά περίπου το μισοσκεπάζουμε. Όταν πέσει ο βρασμός, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 10 λεπτά περίπου.
Μετά, ρίχνουμε μέσα αλάτι και την φέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια και κλείνουμε το μάτι. Αφήνουμε για άλλα 5 λεπτά.
Σερβίρεται ζεστό σε βαθύ πιάτο που έχουμε ήδη κόψει μπουκιές ψωμί.
Τραχανάς χωριάτικος με φέτα
Αφιερωμένο στην γιαγιά Βάγια που μου μετέφερε την συνταγή και μου έστειλε και τον τραχανά. Να'σαι καλά γιαγιά και καλή μας όρεξη!

27 σχόλια:

  1. Ελπίζω ο τραχανάς της γιαγιάς Βάγιας να είναι τόσο καλός όσο αυτός που έφαγα κι εγώ απόψε...
    Τι σύμπτωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ωραια η γιαγια με τον τραχανα και να χαιρεται εναν τετοιο εγγονο χρυσοχερι!!
    Καλα με εντυπωσιασε ο δισκος ο φωσφοριζε που εβαλες το πιατο στην τελευταια φωτο!

    Μπραβο και παλι μπραβο!

    Μαρουλοφιλακια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εχεις φάει τραχανα πριν τον απλώσουν στον ήλιο για να ξεραθεί;
    Αλλο πράμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πω πω!!!
    Μ΄αρέσει ο τραχανάς σε όλες τις μορφές του!!
    Και κοκκινιστός με χυλοπίτες!!!!
    Άλλες γεύσεις που δεν "προβάλονται" πια δυστυχώς!!!
    Σλουρπ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. καλέ εσέις το πήρατε πατριωτικά!! κάτσε γιατί ξέχασα να σας βάλω στο ρουφιάνο του sidebar.. :):)
    χαχαχα κι εγώ θυμήθηκα προχθές ττον ξυνό τραχανά της γιαγιάς με μιτσίθρα η τριμα φέτας ανάλογα την εποχή.. μμμμμ 20 χρόνια έχω να φάω.. :):)
    καλημερούδιαααα :):)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα το φτιάξω οπωσδήποτε, γιατί λατρεύω τον τραχανά!!!
    Φιλιά!!
    Καλό ΣΚ!

    Τρελοτουρίστρια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νασ' καλά αγόρ' μου.

    Η γιαγιά σου η Βάγια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Τη μηλόπιτα τη φτιάξαμε! Γκρίνιαζε βέβαια, δε μου φούσκωσε, τόσες μέρες παπάριασε! Ε βέβαια αγάπη μου αν κάνουμε 6 μέρες να την φάμε θα παπαριάσει! Εμένα μια χαρά μου φάνηκε!
    Και μεις τραχανά έχουμε σήμερα! Πιάσαν τα κρύα και αρχίσαμε τις σουπίτσες!! Φιλιά!!!
    CrazyTourist1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ελα δεν μου αρεσει αυτο
    πως ειναι ετσι !!
    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μου!! Θα κάνω μια προσπάθεια και πιστεύω θα μ'αρέσει :) Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. αχ κ εγω τραχανά έφτιαξα σήμερα.. αλλα όχι ετσι.. εμένα μου αρέσει να τον φτάχνω σε σούπα style!!!!


    σματς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχω μια απορία: έκανες τόοοση φασαρία για ΕΝΑ πιάτο μόνο;
    ΥΓ. Δε μπορείς να φανταστείς πόσο γευστικός είναι αυτός που κολλάει στον πάτο και τον ξίνεις για να το φας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Τρελαίνομαι για τραχανά!
    Btw, υπέροχο το layout!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δυναμωτικός ο τραχανάς.
    Γειά σου γιαγιά Βάγια !
    Αξιοι απόγονοι των γιαγιάδων σας όλοι, αφού φτιάχνετε τραχανά και τρώτε.

    Εχθές λοιπόν διάβαζα "νεωτεριστικές" συνταγές για τραχανά...
    σούπα βελουτέ, με τραχανά και δεν θυμάμαι τι άλλο.
    "Αλα τις πιένες" ο τραχανάς, σκέφτηκα ! Μπήκε στην nouvelle cuisine!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μια που περάσαμε ας πούμε μια Καλημέρα, γιατί ο τραχανάς δεν μας αρέσει καθόλου.
    Φιλιά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Bρε να μην σας πω, ακόμη τραχανά τρώμε? Τι γινήκαν τα γλυκά των ημερών?
    άντε άντε στρωθείτε...

    τι κήπος κι ετούτος Θεέ μου, να φύεται τραχανάς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. ΠΕΡΑΣΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΝΑ ΣΟΥ ΕΥΧΗΘΩ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙΣ ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ΕΥΧΟΜΑΙ Η ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ 2010 ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΜΕ ΥΓΕΙΑ-ΕΙΡΗΝΗ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. http://karabouzouklides.blogspot.com31 Δεκεμβρίου 2009 - 11:08 π.μ.

    ksinos kai melatos..
    opos to 2009

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @jamanfou Ήταν; Για πες μας...

    @μαρούλι Είπαμε, τα εύσημα στην γιαγιά!
    Όσο για τον δίσκο, χαχαχα!
    Φιλιά

    @vad Μούρλια είναι!

    @kikop80 Τραχανάς είναι αγαπημένη παιδική γεύση! Άλλο να στο λέω...

    @κούλπα Είπαμε, απλές εύκολες μαγειρικές!
    Μιαμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @τρελοτουρίστρια Βγάλε φωτογραφία απ'ό,τι και αν κάνεις! Θέλουμε ανταποκρίσεις!

    @γιαγιά Βάγια Εσύ να'σαι καλά!

    @diva Να κεράσω;

    @τρελοτουρίστας Μην ξεχάσετε άλλη φορά τις φωτογραφίες!
    Ό,τι πρέπει για το κρύο, όντως!

    @σκουλήκι Δεν περίμενα να σου αρέσει :p

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. @dreamy cloud Να την κάνεις την απόπειρα, αξίζει!

    @από μικρό και από τρελό Στείλε συνταγή με φωτορεπορτάζ! Αναμένουμε!

    @σύλλογος Κυπρίων Κάνουν και στην Κύπρο τραχανά;
    Είναι γευστικότατος!

    @penny Να'σαι καλά! Ευχαριστούμε!

    @ζουζούνα Την έλαβα την συνταγή. Οσονούπω και στον μπλόγκερ σας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @αστροσυμμορίτες Μα γιατί; Δεν ξέρετε τι χάνετε!
    Φιλιά

    @ζουζούνα Μας φάγανε οι αργίες και τα ταξίδια. Αρχίσαμε όμως πάλι μαγερικές!

    @jk o skroytzakos Να'σαι καλά! Καλή χρονιά και σε σένα!

    @καραμπουζουκλήδες Αυτή την παραλλαγή δεν την έχω δοκιμάσει, είναι η αλήθεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Τραχανάς!!!Παραδοσιακό Ελληνικό Προιόν!
    βιοΠοιότητα
    Η ιστοσελίδα βιοΠοιότητα - BIOPOIOTITA.GR δημιουργήθηκε για να συμβάλλει αποτελεσματικά στην προβολή – παρουσίαση και προώθηση εγγυημένων, ασφαλή τροφίμων και ποτών που παράγονται με βιολογικές ή παραδοσιακές μεθόδους φιλικές στο περιβάλλον.
    www.biopoiotita.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Πολύ ωραίο πιάτο...για τις κρύες μέρες του χειμωνα οτι πρέπει... και εγώ κάπως έτσι το φτιάχνω με μονη διαφορα οτι πρωτα τσιγαριζω ενα κρεμμύδι και μετα απο λιγα δευτερα ρίχνω και τον τραχανά... βάζω και λίγο πιπερακι... νομιζω το απογειωνει..

    ΑπάντησηΔιαγραφή