RSS

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Τσίλι κον κάρνε




Όταν καλώ φίλους σπίτι δε θέλω να προετοιμάζω το φαγητό με τις ώρες, γιατί όταν έρχονται, το φαγητό μπορεί να είναι νόστιμο (αν έχει πετύχει), αλλά εγώ είμαι ένα πτώμα. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο, όταν η παρέα μαζεύεται μεσημέρι, που σημαίνει πως πρέπει να ξυπνήσω νωρίς…
Μια εύκολη συνταγή για τραπέζι είναι το τσίλι κον κάρνε. Η συνταγή είναι από το real food της Αλεξίας Αλεξιάδου, με μικρές δικές μου παραλλαγές.
Για το τσίλι κον κάρνε, λοιπόν, θα χρειαστείτε:

1/3 κούπας ελαιόλαδο
1 ½ κιλό κιμά
2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κούπα ψιλοκομμένες πιπεριές πράσινες και κόκκινες
2 κουταλάκια γλ. Ζάχαρη
¼ κουταλιού κύμινο, γαρύφαλλο, κανέλλα
1 κουταλιά πάπρικα, τσίλι, αλάτι
1 καυτερή πιπερίτσα ψιλοκομμένη
1 κουταλάκι ρίγανη, σκόνη κόλιανδρο
800 γρ. Ντοματάκια ψιλοκομμένα (κονσέρβα)
½ κούπα χυμό πορτοκαλιού
¼ κούπα τεκίλα (εγώ χρησιμοποιώ βότκα, όταν δεν έχω τεκίλα)
1 κούπα ζωμό κρέατος (επειδή ποτέ δεν έχω βάζω νερό)
¼ κουταλιά πελτέ
1 κουταλιά ξύσμα πορτοκαλιού
800 γρ. Κόκκινα φασόλια (εμάς δε μας αρέσουν και βάζουμε καλαμπόκι)
Ψιλοκομμένος μαιντανός
Φρέσκο πιπέρι

Διαδικασία
Αν έχετε wok είναι πολύ βολικό για αυτή τη συνταγή, αλλιώς χρησιμοποιήστε ένα μεγάλο τηγάνι.Αφού ζεστάνετε το λάδι, σωτάρετε τον κιμά μέχρι να αλλάξει χρώμα. Στη συνέχεια προσθέστε το κρεμμυδάκι.
Μετά από 5’ προσθέστε το σκόρδο, τη ζάχαρη, τις πιπεριές, τα μπαχαρικά και το αλάτι. Ανακατέψτε για 2’-3’.
Προσθέστε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το καλαμπόκι, το πιπέρι και το μαιντανο και αφήστε τα να βράσουν. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε να βράσουν για 1-1/30 ώρα περίπου.
15’ πριν κλείσετε το φαγητό προσθέστε το καλαμπόκι και το μαιντανό.

Σερβίρετε με τριμμένο μαιντανο και πιπέρι.

Μερικές φορές βάζω και τριμμένο τυράκι, το οποίο λιώνει αμέσως!!

Καλή σας όρεξη.

Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Μακαρόνια και ρύζι για...μέρες

Τα μακαρόνια και το ρύζι είναι από τα πιο εύκολα και γρήγορα φαγητά. Μπορούν να συνδυαστούν με διάφορες σάλτσες και να δώσουν κάθε φορά διαφορετική νοστιμιά. Τι γίνεται όμως με όσο φαγητό περισσέψει και δεν το φάμε άμεσα; Εννοείται ότι δεν το πετάμε...

Βασική κίνηση είναι να βάλουμε την αντίστοιχη κατσαρόλα σχετικά άμεσα στο ψυγείο. Να μην αφήσουμε δηλαδή να περάσει αρκετή ώρα εκτός.

Έπειτα, καλό είναι να μην ρίξουμε την σάλτσα που περίσσεψε μέσα στο ίδιο σκεύος που έχουμε φυλάξει τα μακαρόνια/ ρύζι μας. Οι σάλτσες χαλάνε πιο γρήγορα.

Όταν έρθει η ώρα να ξαναφάμε τα μακαρόνια/ ρύζι που έχουμε βράσει και αφού ελέγξουμε οπτικά και με την όσφρησή μας για αλλοιώσεις, τα αδειάζουμε καταρχάς σε ένα τρυπητό που έχουμε βάλει στον νεροχύτη μας. Έπειτα, βράζουμε λίγο νερό σε μια κατσαρόλα. Όταν βράζει το νερό, ζεματίζουμε (περιχύνουμε) τα μακαρόνια/ ρύζι μας και είναι έτοιμα για φάγωμα.

ΥΓ Άλλη προϋπόθεση είναι να μην τα έχουμε βουτυρώσει.

Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Παϊδάκια κοτόπουλο στο τηγάνι

Το τηγάνισμα έχει δαιμονοποιηθεί στην εποχή μας. Όχι τόσο για τα καρούμπαλα που μπορεί να προκαλέσει σε ομηρικούς καβγάδες, όσο για τις υψηλές θερμοκρασίες και τα τρανς λιπαρά που αναπτύσσονται εξαιτίας αυτών. Έχει όμως και την νοστιμιά του, ενώ στην ουσία αυτό που προκαλεί πρόβλημα είναι η πολύ συχνή κατανάλωση τηγανητών. Είναι σίγουρα ένας εύκολος τρόπος μαγειρέματος που έχει και αυτός τα μυστικά του. Τα παϊδάκια κοτόπουλο είναι μια σχετικά απλή και εύκολη συνταγή.

Υλικά
3 παϊδάκια κοτόπουλο ανά άτομο
αλάτι-πιπέρι
μουστάρδα-λάδι-λεμόνι-μέλι

Αφού έχουμε ξεπλύνει τα κομμάτια κοτόπουλο (στην συγκεκριμένη περίπτωση παϊδάκια), τα αλατοπιπερώνουμε. Ρίγανη δεν ρίχνουμε γιατί αρπάζει στο τηγάνι.
Παίρνουμε το τηγάνι αντικολλητικό ή ειδικού τύπου (Fissler, IMC κτλ). Το βάζουμε σκέτο στο μάτι και γυρνάμε στο μέγιστο της θερμοκρασίας. Το αφήνουμε ζεσταίνεται. Για να δοκιμάσουμε αν έχει την σωστή θερμοκρασία, πετάμε με τα δάχτυλα νερό και θα πρέπει να σχηματίζεται σταγόνα στην επιφάνεια του τηγανιού, δηλαδή να μην απορροφάται το νερό.
DSCN5060
Προσθέτουμε το κοτόπουλο, χαμηλώνουμε στο 1/3 της έντασης και σκεπάζουμε.
Αφήνουμε να ψηθεί μέχρι το κοτόπουλο να ξεκολλάει εύκολα από μόνο του. Γυρίζουμε από την άλλη και συνεχίζουμε.
Τα αφήνουμε και ψήνονται, αλλάζοντας πού και πού πλευρά.
Ταυτόχρονα, χτυπάμε σε ένα μπωλ μισό ποτήρι λάδι, χυμός ενός λεμονιού, 3 κουταλιές μουστάρδα και μία με δύο κουταλιές μέλι. Τα ανακατεύουμε καλά. Όταν είναι ομοιόμορφο το μείγμα, περιχύνουμε με αυτό το κοτόπουλο. Αφήνουμε να το "πιεί" λιγάκι. Αλλάζουμε πλευρά για να εμποτιστεί το κοτόπουλο απ'όλες τις πλευρές.

DSCN5061
Το σερβίρουμε με ρύζι, πατάτες ή πουρέ.


DSCN5066
Καλή μας όρεξη!

ΥΓ Το ίδιο γίνεται και με άλλα κομμάτια κοτόπουλο ή και κρέας γενικότερα.
ΥΓ1 Ο πουρές της φωτογραφίας είναι σπιτικός. Η συνταγή σε άλλη ανάρτηση!

Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Μπιφτέκια με πατάτες στον φούρνο

Καιρό είχαμε να παρουσιάσουμε κάτι πιο μαγειρεμένο. Ούτως ή άλλως οι σαλάτες είναι ίσως ό,τι καλύτερο για καλοκαίρι - ειδικά όταν η θάλασσα απέχει χιλιόμετρα και μέρες μακριά.
Η συνταγή αυτή έχει πολλά κοινά με το Κοτόπουλο με πατάτες στο φούρνο. Τα μπιφτέκια είναι από αυτά που συνήθως μας αφήνει η μάνα-γιαγιά κτλ στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση.

Υλικά
15 περίπου πλασμένα μπιφτέκια (σε επόμενη συνταγή για το πώς τα πλάθουμε)
5-6 μεσαίες πατάτες
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 λεμόνι
1 ποτήρι χυμός πορτοκάλι
μουστάρδα-αλάτι-πιπέρι
τριμμένη φρυγανιά (για να ξαναζυμώσουμε τα μπιφτέκια αν έχουν μαλακώσει λόγω κατάψυξης)

Αρχικά κόβουμε τις πατάτες σε περίπου διπλάσιο μέγεθος απ'ό,τι θα τις κάναμε τηγανητές. Τις πλένουμε.
Τις βάζουμε στην γάστρα και προσθέτουμε αλάτι-πιπέρι και τον χυμό πορτοκάλι. Αν θέλουμε, προσθέτουμε και μουστάρδα.
Βάζουμε το λάδι, λίγο λεμόνι και 1 ποτήρι νερό. Τα υλικά που προσθέτουμε προσέχουμε να μην σκεπάζουν τις πατάτες.
Τα βάζουμε στον φούρνο για καμιά ώρα στους 200 (στην αρχή μπορούμε για 15' περίπου να κάψουμε τον φούρνο στο μέγιστο για να έχει καλύτερη απόδοση η γάστρα).
DSCN2903
Όσο ψήνονται οι πατάτες, ελέγχουμε τα μπιφτέκια μας (που έχουμε ήδη ξεπαγώσει από την προηγούμενη μέρα). Αν είναι χαλαρά ή σπάνε εύκολα, βάζουμε σε ένα πιάτο την τριμμένη φρυγανιά και τα ξαναπλάθουμε για να δέσουν ξανά.
Μετά την έλευση της ώρας, προσθέτουμε τα μπιφτέκια στους 200 βαθμούς για περίπου ακόμη 3/4 της ώρας. Στην φωτογραφία φαίνεται ότι θέλουν λίγο ακόμη.
DSCN2904
Καλή μας όρεξη!