RSS

Τετάρτη, 22 Φεβρουαρίου 2012

Σαλάτα με βάση το σιτάρι

Εδώ και κάμποσο καιρό είχα αγοράσει ένα σακουλάκι σιτάρι. Δεν είχα μαγειρέψει ποτέ κάτι τέτοιο και μου καρφώθηκε η ιδέα να το κάνω σαλάτα. Η εκτέλεση βασίστηκε στην συνταγή της Ασπρούλας με μερικές παραλλαγές.

Υλικά
2 κούπες σιτάρι
1 κούπα αρακά
μισό ματσάκι ρόκα
4-5 φύλλα φρέσκο κρεμμυδάκι
4-5 λιαστές ντομάτες
3 φέτες καπνιστή γαλοπούλα
ξύδι βαλσάμικο, ελαιόλαδο
πιπέρι, αλάτι

Έβαλα το σιτάρι αποβραδίς σε ένα μπολ με νερό να μουλιάσει. Το πρωί στράγγισα το νερό και ξαναέβαλα το σιτάρι στην κατσαρόλα να βράσει σε σιγανή φωτιά για 20' περίπου. Το έβαλα λίγο στο ψυγείο.
Στο ήδη ζεστό κατσαρολάκι έβαλα τον αρακά για λιγότερο από 15'.
Όσο έβραζε ο αρακάς, ψιλόκοψα την καλά καθαρισμένη ρόκα και το φρέσκο κρεμμυδάκι.

DSCN5085
Έβγαλα το σιτάρι από το ψυγείο και πρόσθεσα τον αρακά, τη ρόκα και το κρεμμυδάκι.
Έκοψα τις λιαστές ντομάτες σε μικρότερα κομμάτια και την γαλοπούλα σε κύβους.

DSCN5089
Χτύπησα λίγο βαλσάμικο με ελαιόλαδο και πιπέρι ως σάλτσα. Αλάτι βάζει ο καθένας κατά βούληση.

DSCN5094
Το αποτέλεσμα ήταν ανέλπιστα ωραίο. Στην φωτογραφία πίσω διακρίνονται και τα ορεκτικά της προηγούμενης ανάρτησηςΚαλή όρεξη!

4 σχόλια:

  1. Eκανες δηλαδή μια εξτριμ συνταγή κόλλυβων....

    που πας και τα βρίσκεις ... τρώει κανείς στάρι?
    καλά...τρώνε γιατί ειναι μόδα... ???

    και 90 χρόνια πίσω στα χωριά δεν τα τρώγανε νομίζω..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μια χαρά είναι το σιτάρι σ' αυτή τη συνταγή, πολύ πιο υγιεινό από το επεξεργασμένο λευκό ρύζι π.χ. και μαζί με τον αρακά κάνουν το πιάτο πλήρες, ούτε γαλοπούλα δε χρειάζεται νομίζω!
    Πιο εύκολο που δεν θέλει και μούλιασμα από το βράδυ, είναι το πληγούρι (σιτάρι είναι και αυτό).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε λοιπόν, σήμερα που έκανα τη σαλάτα με τα μαύρα φασόλια, έλεγα να βάλω και στάρι μέσα που έιχα βράσει για κόλλυβα! Στο ίδιο μήκος κύματος είμαστε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. να υποθέσω πως μικρός έτρωφες βραστό σιτάρι ή σιτάρι που έβγαζε φύτρες λόγω μουλιάσματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή